latinica  ћирилица
26/06/2016 |  13:38 | Аутор: seebiz.eu

Пољска жели гас из Сјеверног тока 2

Пољска службено иступа против гасовода Сјеверни ток 2, а заправо је заинтересована за тај пројект, пише руски пословно-политички портал Поглед (Взглијад), наводећи изјаву члана Управе њемачке компаније Винтершала Тиса Тисена према којој је Пољска затражила испоруку 11 милијарди кубних метара гаса годишње из Сјеверног тока 2.

Тисен је, пише Поглед, "одао" Варшаву, коментирајући став пољског енергетског регулатора везан уз Сјеверни ток 2, који је по други пут одгодио разматрање захтјева за издавање одобрења за изградњу тога гасовада кроз подручје пољске јурисдикције на Балтику.

"Пољска је исказала интерес за 11 милијарди кубних метара гаса. Зашто би стога пројект, у којем би Пољска поручила за њу интересантне количине гаса, био торпедиран? ", рекао је Тисен, додајући како очекује позитивну одлуку пољског регулатора.

Иначе, компанија Винтершал је твртка кћерка БАСФ-а, који је партнер у реализацији пројекта Сјеверни ток 2.

Пољски регулатор УОКиК сматра да би Сјеверни ток 2, пројект предузећа Норд Стреам 2 АГ, могао заузети превелик удио на пољском тржишту. Дионичари Сјеверног тока (Газпром, БАСФ, Е.ОН, Енџи, ОМВ и Шел), потписали су дионички споразум прошле године, а сада желе затворити процес добијања дионица у Норд Стреаму 2, тако што би Газпрому припало 50 посто, а другим дионичарима по 10 посто удјела, но то је немогуће без одобрења регулатора. У Њемачкој је регулаторни поступак окончан, али у Пољској је рјешење одгођено већ два пута.

Такво кашњење може значити да регулатори покушавају пронаћи барем неке разлоге за одбијање, слиједећи реторику пољских политичара, који се жестоко противе Сјеверном току 2 тврдећи да Русија њима жели подијелити Еуропу, пише Поглед.

Међутим, најновији пољски захтјев за испоруком на свјетло дана износи двосмисленост политике Варшаве, која јавно критикује Сјеверни ток 2, истовремено покушавајући осигурати одређене количине гаса из његових цијеви, закључује рускипословно-политички портал.

Пројект Сјеверни ток 2 укључује изградњу двије цијеви гасовода, укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње, из Русије у Њемачку под Балтичким морем.

Европски парламент је у мају извијестио како је већина заступника у расправи с повјереником Мигуелом Ариасом затражила од Европске комисије да заустави пројект Сјеверни ток 2 у најкраћем могућем року.

Неколико заступника такођер је нагласило да Сјеверни ток 2 не би остварио циљ диверзификације, већ би се њиме напротив повећала зависност о једном добављачу. Неки су тврдили да се пројект више не може оправдати економски, као ни с гледишта климатске политике те да умјесто тога одражава геополитичке мотиве.