latinica  ћирилица
26/06/2016 |  14:15 ⇒ 14:16 | Аутор: БЕТА

Папа се у Јерменији заложио за јединство са источним црквама

Поглавар Римокаточличке црква Фрањо затражио је данас током свете литургије у Јерменији од Апостолске цркве у тој земљи да "убрза кораке према пуном заједништву" између Рима и источних цркава.

У свечаној поворци, папа је у пратњи јерменских свештеника који су пјевали псалме, стигао до олтара испод каменог трема Порте Светог Григорија Просветитеља.

Тај олтар на отвореном око 20 километара од Јеревена изграђен је 2001. године поводом обиљежавања 1.700 година хришћанства у Јерменији.

Папа Фрањо данас је, током другог дана посјете Јерменији, обишао Спомен комплекс геноцида над Јерменима и поручио да свијет не би требало никада да заборави или умањи значај масовног убиства Јермена у вријеме Отоманског царства.

Папа је понизно затражио од Јермена да благосолове њега, Католичку цркву и "кораке ка пуном заједништву". "Слиједимо Божији позив ка пуном заједништву и убрзајмо кораке ка томе", рекао је папа.

Јерменска апостолска црква, која данас припада више источном православљу, издвојила се у четвртом вијеку од тадашње заједничке хришћанске цркве, јер је одбила двоструку улогу Христа, људску и божанску.

Папа је током посјете Јерменији посетио и меморијални центар посвећен жртвама за вријеме Отоманског царства.