latinica  ћирилица
26/06/2016 |  17:54 | Аутор: Агенције

Могерини: Сврха и постојање ЕУ доведени су у питање

Уочи састанка Савјета ЕУ 28. и 29. јуна, Висока представница за спољну политику и безбиједност Федерика Могерини послала је овог викенда државама чланицама Уније унапријед припремљени примјерак Глобалне стратегије ЕУ у спољној политици и безбиједности.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Како преноси сајт "europeanwesternbalkans.com", Могеринијева ће стратегију формално представити током предстојећег састанка у Бриселу.

Њој је првобитно дат мандат да припреми нову стратегију до засједања Европског савјета одржаног у јуну 2015. и затражено је од ње ту стратегију представи лидерима ЕУ у јуну ове године.

Наводи се да је стратегија резултат отвореног и транспарентног процеса и да су током посљедњих годину дана одржане подробне консултације у државама чланицама ЕУ, европским институцијама, укључујући Европску комисију и Европски парламент, европско цивилно друштво у ширем смислу, укључујући тинк тенкове.

Како се наводи, стратегија која је елаборирана под вођством високе представнице одражава колективна гледишта изражена у процесу и нуди стратешку визију глобалне улоге ЕУ.

Наведено је да у овим временима пуним изазова, како за Европу тако и на глобалном нивоу, стратегија наглашава заједничку основу и представља заједнички пут ка напретку.

"Сврха, чак и постојање наше Уније доведени су у питање. Ипак, нашим грађанима и свету потребна је јака ЕУ као никад прије. У изазовним временима, јака Унија је та која размишља стратешки, дели визију и дјелује заједно. То је још тачније после британског референдума", навела је Могеринијева.

Она је додала да ће чланице ЕУ "заиста морати да промисле о начину на који Унија функционише", али да оне "савршено знају за шта ће радити".

"Ми знамо шта су наши принципи, наши интереси и наши приоритети. Ово није вријеме за неизвјесност: нашој Унији је потребна стратегија. Потребна нам је заједничка визија и заједничка акција", објаснила је висока представница за спољну политику и безбиједност ЕУ.