latinica  ћирилица
26/06/2016 |  19:53 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

"Воде Српске" оштећене за 700.000 КМ због уговора са фирмом "Радис" (ВИДЕО)

Јавна установа "Воде Српске" и републички буџет биће оштећени за 700.000 марака, јер је бивши директор "Вода" Драган Анђелић, уговор о уређењу корита ријеке Жељезнице 2013. са фирмом "Радис" из Источног Сарајева, потписао супротно одредбама Закона о јавним набавкама и процедурама за пројкте које финансира Европска инвестициона банка.
Воде Српске - Фото: Screenshot
Воде СрпскеФото: Screenshot

Радис је избаран између седам пријављених понуђача. Након што је четврторангирана, фирма Милбард уложила жалбу, Европска инвестициона банка покреће ревизију и захтијева од Вода да обустави радове.

Упркос упозорењу, "Воде" су 2014. потписале уговор са извођачем радова. 

Надзор за извођење радова на уређењу корита ријеке Жељезнице повјерен је конзорцијуму Сафаж, који је у октобру 2014. обавијестио извођача радова да се радови обустављају јер Еворпска инвестициона банка због жалбе неће финансирати пројекат вриједности милион и по марака.

Фирми „Радис“ је исплаћен аванс од 307.000 марака, али у овој фирми сматрају да им је обуставом радова причињена штета.

"Ми смо тражили одштету која нас следује по уговору, то су наши директни и индиректни трошкови за период за који смо били ангажовани", каже Игор Драгутиновић, власник фирме "Радис".

Према нашим сазнањима Воде Српске ће наредних дана доставити информацију ресорном министарству које би требало да да сагласност за споразумни раскид уговора који подразумијева поравнање у корист извођача радова.

"Цифра од 700.000 је цифра коју је одредио надзорни орган, односно консултантска кућа Сафаж која је изабрана за надзор по овом пројекту", изјавио је за РТРС Милан Кикић, директор Јавне установе Воде Српске.

Бивши директор Вода Српске Драган Анђелић, тада као кадар ДНС-а, одбио је да говори за РТРС. У ДНС-у тврде да нису знали шта се у Водама Српске ради.

"Ми нисмо били упућени у пословање Вода али ево све те неке ствари вјероватно сад након одласка г. Анђелића се откривају", напомиње Милан Даић, посланик ДНС-а у НСРС.

И док ће фактура за несавјесно пословање бившег директора бити испостављена буџету Српске, Драган Анђелић ће, како незванично сазнајемо, бити именован на мјесто замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ, овај пут као кадар СДС-а.