latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:39 | Аутор: СРНА

Фунта додатно ослабила у Азији

Британска фунта јутрос је додатно ослабила у трговини у Азији послије рекордног пада у петак, 24. јуна.

За једну фунту тренутно се добија 1,34 долара, што значи да је британска валута ослабила за 2,6 одсто у односу на курс од прије три дана, када су берзе затворене. Према евру је ослабила уа 1,4 одсто, па се за једну фунти сада добија 1,2145 евра.

Фунта је у петак доживјела највећи пад у једном дану према долару, а у једном тренутку потонула је на курс од 1,3236.

Британски министар финансија Џорџ Озборн рекао је да је Британија спремна да се суочи са будућношћу "са снажне позиције" и да неће бити усвајања ванредног буџета.

Он је изјавио да ће бити "подешавања" у британској економији, али да је "савршено логично да се сачека избор новог премијера" прије предузимања било какве акције, пренио је Би-Би-Си.

Власти азијских земаља предузеле су мјере за стабилизовање финансијских тржишта.

Јапански министар финанисија Таро Асо рекао је да је добио инструкције од премијера Шинза Абеа да предузме кораке за стабилизовање тржишта валута ако то буде потребно.

Раст вриједности јена брине јапанске власти, јер је јапанска роба због тога мање конкурентна на страним тржиштима.

У Кини, централна банка је ослабила вриједност националне валуте јуана за 0,9 одсто, што је био најенергичнији потез од августа прошле године.

Директор Међународног монетарног фонда Кристин Лагард изјавила је синоћ да је одлука Британаца на референдуму да њихова земља иступи из ЕУ изненадила финансијска тржишта.