latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:43 ⇒ 15:00 | Аутор: Б92

Чиле одбранио титулу, нови-стари шампион Копа Америка (ВИДЕО)

Репрезентација Чилеа одбранила је титулу шампиона Јужне Америке освојивши Копа Сентенарио у САД.
Меси - Фото: Getty Images
МесиФото: Getty Images

Чилеанци су у финлу на стадиону Њујорк Џајантса савладали фаворизовану Аргентину на пенале 4:2, након што током 120 минута игре није било голова.

Трагичар "Гаучоса" био је капитен и највећи адут Аргентине Лионел Меси, који је промашио пенал и тако опет остао без трофеја са репрезентацијом.

Меси је након пораза у Њујорку најавио да се повлачи из репрезентације, која је посљедњи трофеј Копа освојила 1993. године!

Чиле је другу годину у низу добио Аргентину у финалу Копа на пенале, иако је серију у Њујорку промашајем отворио Артуро Видал.

Био је ово 41. међусобни дуел двије јужноамеричке селекције, Чиле је само једном успио да побједи Аргентину у 90 минута, у квалификацијама за СП 2008. године, али је освојио двије титуле послије финала са "Гаучосима".

Аргентина је 23 године без сениорског трофеја, изгубила је седам финала у међувремену, а посљедња четири без постигнутог гола.

Реприза прошлогодишњег дуела из Чилеа донјела је буран меч, а већ у првом полувремену обје селекције су остале без по једног играча због искључења Маркоса Рохоа и Марсела Дијаса.

Током регуларних 90 минута виђено је више фаулова него гол прилика, Евер Банега је у првом минуту пропустио шансу да донесе предност Аргентини, а средином првог полувремена и Гонсало Игуаин, чији је шут са 15-ак метара прошао за мало поред стативе.

У 30. минуту Чиле је остао са десеторицом након што је Дијас добио други жути картон послије фаула над Месијем, да би у 43. "поцрвенио" и Рохо након старта с леђа над Артуром Видалом.

То је изазвало гужву на терену и вербални сукоб играча, који нису показали ништа у других 45 минута, а Аргентини није помогао ни улазак Серхија Агуера умјесто Игуаина.

Тек десетак минута прије краја меча Варгас је имао прву шансу за Чиле, добио је лопту у казнени простор, али је шутирао по средини гола па је Серхио Ромеро одбранио.

У надокнади времена прилику је имао и Алексис Санчес, сјајну лопту послао му је Жан Бесежур, али ни ово није донјело погодак. Услиједили су продужеци у којима су обје селекције имале по једну шансу.

Први је у 99. минуту запријетио Чиле, Варгас је шутирао главом послије центаршута, са око 11 метара у доњи десни угао, али је опет одбранио Ромеро. Минут касније Браво је уз доста муке и уз помоћ пречке успио да заустави шут Агуера, што је била шанса утакмице за "Гаучосе".

Пенал серију отворили су промашаји највећих звијезда два тима, прво је Ромеро одбранио шут Видала, а потом је Меси лопту послао "под облаке".

Услиједили су погоци Кастиља, Арангиса и Бесежура за Чиле, те Маскерана и Агуера за Аргентину, након чега је Браво зауставио шут Лукаса Биље који је безуспјешно покушао да га збуни успоравањем приликом залета.

Лопту је узео Франсиско Силва, послао је Ромера у супротну страну, лопту у доњи лијеви угао и донио Чилеу другу узастопну титулу првака Јужне Америке у фудбалу.