latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Соботка: Европа се суочава са сепаратизмом и национализмом

Премијер Чешке Бохуслав Соботка оцијенио је данас да ЕУ мора да буде флексибилнија како би се суочила са новим таласом национализма.

"Страхујем да Европа доживљава талас сепаратизма и национализма. Морамо бити спремни да се томе супроставимо. Вјерујем да имамо низ снажних аргумената за наставак европског пројекта. Између осталог и зато што је ЕУ најбоље осигурање од понављања злочина 20.вијека", подвукао је Соботка у интервјуу бечком дневнику "Стандард".

Упитан шта за њега значи одлука Британаца о иступању из ЕУ, Соботка је рекао да почиње нова етапа европске интеграције.

"Европа је и за Чешку најбоља гаранција за стабилност и мир. Али ЕУ мора да буде дјелотворнија, флексибилнија, мање бирократска. Желио сам да Британци остану у ЕУ. У глобализованом свијету настају нови центри политичког и економског утицаја. Ако Европа жели да задржи свој значај не би требало да почне да се дијели и тиме сама себе слаби. Међутим и поред тога одлука Британаца није крај свијета, а тако ни ЕУ", увјерен је Соботка.

Не желећи да улази у унутрашњу политику Велике Британије, премијер Чешке је казао да, ако је одржавање референдума било мотивисано, прије свега, као покушај да се уједине конзервативци, онда је цијена коју сада та земља плаћа релативно висока.

Он је указао да је ЕУ до сада увек успијевала да савлада кризе, можда не са највишим оцјенама, али је важан резултат.

Истовремено констатује да су многе одлуке донесене без да се узме у обзир ситуација у појединим земљама, чиме се, често непотребно, јавност окренула против Уније.

Када је ријеч о избјегличкој кризи, Соботка је истакао да су националисти у Чешкој и другим земљама били оснажени обавезујућим елементом код расподеле избјеглица.

Чешки премијер је додао да сматра да избјегличку кризу не може ријешити једна земља сама, већ захтијева заједничко дјеловање.