latinica  ћирилица
27/06/2016 |  10:34 | Аутор: Б92

Французима се жури: Брегзит одмах спровести

Министар финансија Француске Мишел Сапен инсистира на брзом изласку Британије из ЕУ, одбацујући спекулације да се Брегзит можда никада заиста неће догодити.

У изјави за телевизију Франс-2, Сапен је рекао да "нема разлике" између Француске и Њемачке када је у питању редослијед повлачења Британије из ЕУ, мада изгледа као да се француским званичницима посебно жури да затворе то тешко поглавље у послијератном европском јединству, наводи АП.

"Да ли Британија треба брзо да оде? Да. Француска, као и Њемачка, мисли да је Британија гласала, гласала је за Брегзит и да Брегзит треба одмах да почне да се спроводи", рекао је Сапен.

Европске власти, додао је, не треба да дозволе Великој Британији да има неодређен, "видећемо касније" став, него да морају да натјерају Британију да прихвати посљедице референдума.

Предсједник Француске Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел састаће се данас с предсједником Европског савјета Доналдом Туском и италијанским премијером Матеом Ренцијем, дан уочи дводневног самита ЕУ.