latinica  ћирилица
27/06/2016 |  10:56 | Аутор: СРНА

Анкета: Шкоти против другог референдума о независности

Шкоти мисле да не би требало одржати други референдум о независности, показују резултати новог истраживања.

Ово истраживање је спроведено неколико дана након што је већина Британаца гласала да напусти ЕУ, упркос снажној подршци Шкотске јавности за останак у блоку.

Према резултатима истраживања, 44,7 одсто грађана мисли да Шкотска не би требало да организује други референдум о независности, у поређењу са 41,9 одсто у корист новог гласања.

У септембру 2014. године Шкотска је одбацила независност са 55 одстог гласова "против", односно 45 одсто гласова "за".

Након што је Британија прошле седмице донијела одлуку о напуштању ЕУ упркос томе што је већина грађана Шкотске гласала за останак у блоку, поставило се питање о могућем одржавању другог референдума.

Први министар Шкотске Никола Старџен изјавила је да је одржавање другог референдума "врло вјероватно" те најавила да ће Шкотска ће учинити све што је потребно како би остала у ЕУ, укључујући потенцијално блокирање правног процеса за одлазак Британије из блока.

Анкета коју су 25. јуна спровели "Дејли рекорд" и "Дејли мирор" на узорку од 1002 испитаника показала је да, упркос нефаворизовању одржавања другог референдума, уколико се он одржи, чак 47 одсто Шкота ће подржати отцјепљење од остатка Британије, док је 41,2 одсто испитаника било против.

Кандидат за мјесто новог британског премијера Борис Џонсон изјавио је јуче да није препознао "било какав стварни апетит" за одржавање још једног референдума о независности Шкотске.