latinica  ћирилица
27/06/2016 |  11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

"Британија да одлучи ко је заправо представља"

Британија треба да одлучи ко је представља како би могао да се уобличи почетак преговора о изласку те земље из Европске уније, изјавио је данас шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро.
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација) -
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација)

Он је у интервјуу за Ројтерс рекао и да Британија не би могла аутоматски да добије статус као Швајцарска, која има приступ јединственом тржишту ЕУ без истовременог слободног кретања капитала, радне снаге, добара и услуга.

"Британија апсолутно мора да разријеши проблем око тога ко је представља, а након тога можемо да радимо на плану изласка и на временском оквиру", навео је француски министар спољних послова.

Британски премијер Дејвид Камерон, који се залагао за останак у ЕУ, најавио је послије референдума да ће поднијети оставку. Он је, међутим, одбио да покрене механизам за излазак из Уније, односно члан 50 Лисабонског споразума, а остаће на функцији премијера све док његова Конзервативна странка за три мјесеца не изабере новог лидера.

Кад је ријеч о приступу јединственом европском тржишту, за којег лидер кампање за Брегзит Борис Џонсон тврди да Британија може да добије без да пристане на слободу кретања капитала, радне снаге, добара и услуга, Еро је рекао: "Има земаља са таквим статусом. То је случај са Швајцарском. Али то није аутоматски".

"Има још пуно ствари о којима треба да разговарамо. Мислим да прво треба тачно да сазнамо шта Британци желе", навео је Еро.