latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:24 | Аутор: СРНА

Латиновић: Ускоро споразум БиХ и ЦГ о статусу сезонских радника

Амбасадор БиХ у Подгорици Ђорђе Латиновић рекао је да ће ускоро бити потписан споразум између БиХ и Црне Горе о привременом запошљавању, чији је циљ регулисање статуса сезонских радника и смањења рада на црно.

Латиновић каже да је интерес БиХ за склапање тог споразума већи него Црне Горе, јер је много више радника из БиХ који траже и налазе посао у Црној Гори него обратно.

"Преговори о закључивању споразума су у току и крећу се позитивном динамиком тако да се ускоро може очекивати склапање споразума", рекао је Латиновић, преносе црногорски портали.

Он је подсјетио да највећи број радника из БиХ углавном ради у туристичкој привреди, грађевинском сектору, а мање у пољопривреди, додавши да је интересовање за рад и ове године велико.

"Из ранијег искуства знамо да је ријеч о неколико хиљада сезонских радника из БиХ који сваке године привремено добијају посао и раде у Црној Гори", навео је Латиновић.

Он каже да је било неколико притужби сезонских радника из БиХ на рад у Црној Гори.

"Углавном се радило о неисплаћеним обавезама, као и другим околностима попут лоших радних услова, а, на жалост, било је и смртних случајева радника из БиХ за вријеме привременог рада, углавном, због неадекватне заштите", навео је Латиновић.

Црна Гора је и претходних година објављивала квоте за запошљавање страних радника и издавање боравишних радних дозвола које су износиле до 23.000, док је ове године тај број смањен на 16.000, односно на 12.000, колико износи за ову годину.

До примјене новог Закона о странцима који је ступио на снагу априла прошле године, радне дозволе и евиденцију о страним радницима који раде у Црној Гори водио је Завод за запошљавање, а сада то обавља Министарство унутрашњих послова.

Највише сезонских радника у Црној Гори долази из Србије, БиХ, Косова, Македоније, а мањи број из Албаније, Русије и Украјине.