latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:50 | Аутор: СРНА

Некадашњи сарадник листа "НДХ" на челу ХДЗ-а?

Већина чланова ХДЗ-а жели да на мјесту лидера странке види Златка Хасанбеговића, контроверзног историчара, који је писао похвалне чланке о усташкој НДХ и "Ханџар дивизији".
Златко Хасанбеговић (Фото: Лана Силвар Домини) -
Златко Хасанбеговић (Фото: Лана Силвар Домини)

У интерним анкетама Хасанбеговић добија око 50 одсто гласова, колико сви други кандидати заједно.

Хасанбеговићеву кандидатуру заговарају и у странци којој је некада припадао - Хрватској чистој странци права.

Према мишљењу великог броја "тврдих" симпатизера ХДЗ-а, Хасанбеговић "говори и размишља државотворно, а његове су идеје јасне и препознатљиве".

Након што је Хасанбеговић преузео мјесто министра културе у Хрватској, медији су објавили низ његових фотографија и снимака на којима похвално или афирмативно говори о времену НДХ.

Он је у младости сарађивао у листу "НДХ", чији је уредник био Златко Пшеничник, зет усташког поглавника Анте Павелића.

Хасанбеговић је отворено износио ставове којима се релативизују фашизам и усташтво, а против његових иступа оглашавали су се многи политичари како у региону тако и на Западу.

Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал", у више наварата критиковао је иступе Хасанбеговића и тражио његову оставку.

С друге стране, добар дио руководства ХДЗ-а подржава Андреја Пленковића, који важи за умјерног политичара, без јавно изношених усташких сентимената.

Уз њих двојицу, као могући кандидати за лидера странке помињу се и Милиновић, Милетић, као и Милијан Бркић, наводе хрватски медији.