latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:51 | Аутор: СРНА

Бањалука: Провјера оспособљености надлежних служби 4. јула

У Бањалуци ће 4. јула бити изведена показна вјежба под називом "Садејство Врбас 2016" чији је циљ провјера способности одређених дијелова система цивилне заштите на конкретним ситуацијама када је ријеч о спашавању људи и добара у елементарним непогодама.
Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић - Фото: СРНА
Градоначелник Бањалуке Слободан ГаврановићФото: СРНА

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да ће вјежбу на локацији код тврђаве Кастел и ријеци Врбас код Градског моста заједнички извести припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ, Републичке управе цивилне заштите, те градских служби система Цивилне заштите.

"Тема вјежбе је `Координација активности субјеката и снага заштите и спасавања града у пружању помоћи угроженом становништву`. Њоме желимо да покажемо степен увезаности и синхронизације активности које предузимају снаге различитих намјене и начин руковођења тим активностима", рекао је Гаврановић у Бањалуци.

Према његовим ријечима, вјежба ће се састојати из два дијела и то тактичко техничког збора у оквиру којег ће бити одржана презентација опреме за заштиту и спашавање са почетком у 11.00 часова, те методско-показне вјежбе која ће почети у 12.00 часова.

Гаврановић је нагласио да је у протеклим годинама извршена реорганизација служби система Цивилне заштите на подручју града Бањалука, набављена нова опрема и обновљена постојећа, а да су за наредни период предвиђена улагања од око 1.200.000 КМ.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице града Бањалука Младен Ћућун рекао је да ће током методско показне вјежбе 4. јула угрожени објекат бити сплав на Врбасу, те изведено спашавање већег броја угрожених лица са сплава.

Он је нагласио да ће у вријеме извођења вјежбе бити измијењен режим саобраћаја око тврђаве Кастел и Градског моста, а да ће за потребе вјежбе проток Врбаса бити 100-130 метара кубних у секунди.