latinica  ћирилица
27/06/2016 |  13:00 | Аутор: СРНА

Већина Нијемаца за чланство у ЕУ

Већина Нијемаца подржава чланство своје земље у ЕУ и не жели референдум какав је одржан у Британији, нити очекује да ће остале земље пратити примјер Британаца и гласати за иступање из европског блока, показују резултати новог истраживања.

Осамдесет два одсто Нијемаца рекло је у анкети агенције "Форса" да би гласали за останак у Унији, а само 14 одсто би подржало повлачење.

Седамдесет један одсто анкетираних противи се одржавању референдума у Њемачкој о чланству у Унији, а 27 одсто га подржава.

Резултате анкете објавио је лист "Ханделсблат".

Евроскептичне странке широм Европе позвале су своје државе да одрже референдуме о чланству у Унији. Поједини Европљани страхују да би "Брексит" могао да буде окидач за талас референдума који би могли да униште Унију.

Устав Њемачке предвиђа могућност одржавања референдума само у случају промјене граница 16 федералних покрајина или ако се неке од њих спајају, рекао је портпарол Министарства правде.

Уколико се двије покрајине споје, референдум би био одржан само у једној од њих, додао је портпарол.

Нијемци нису наклоњени одржавању народних плебисцита на федералном нивоу од када је на референдуму 1934. године изгласано обједињавање функција канцелара и предсједника државе, чиме је Адолф Хитлер учврстио своју власт.

Референдуми се понекад одржавају на нивоу покрајина.