latinica  ћирилица
27/06/2016 |  14:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Настављен слободан пад акција на Лондонској берзи

Акције на Лондонској берзи су данас наставиле слободан пад, послије још једног турбулентног јутра на тржиштима, а фунта се стропоштала за преко четири цента на 1,3220 долара на нови најнижи ниво од 1985, потукавши минимум на ком је била у петак.

Индекс ФТСЕ 100 највећих компанија данас је ослабио за 100 поена, или 1,6 процената, након што је у петак изгубио 199 поена.

Акције британске авио-компаније ИзиЏет пале изгубиле су петину вриједности, а по висини губитака слиједе акције Ројал Бенк оф Скотланд и Барклиз банке које су ослабиле више од 15 процената свака, као и грађевинске компаније Тејлор Вимпи, Персимон и Барат, извјештава британски Гардијан.

Трговање акцијама Барклиза и РБС, привремено је обустављено због великог пада њихове вредности и панике на тржишту. Према подацима са берзе, акције РБС-а, које су 70 одсто у власништву пореских обвезница, изгубиле су од петка 40 одсто вриједности.

Економски коментатор Гардијана Џил Тејлор каже да су се акције РБС-а са садашњим нивоом од 170 пенија, практично вратиле на цијену на којој су трговане 2009. године, када је финансијска криза била у пуном јеку.

Велики пад вриједности акција регистрован је и код мањих британских компанија.

Индекс предузећа средње величине ФТСЕ 250 склизнуо је данас за 5,0 одсто. Мале банке су апсолутно погођене због страха да би Велика Британија могла да уђе у рецесију. Финансијске компаније Шоубрук, Уансејвингс и Вирџин Мани су потонуле више од 20 одсто.