latinica  ћирилица
27/06/2016 |  14:48 ⇒ 19:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: ЕУ сада има друге бриге

Нова блокада од стране Хрватске отварању поглавља са Србијом није питање односа Хрватске према Србији, већ питање односа те земље према свим другим државама чланицама које то не подржавају, изјавио је данас српски министар спољних послова у техничком мандату Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

На питање новинара о новој блокади Хрватске отварању поглавља са Србијом и да ли она могу до 30. јуна да буду отворена, Дачић је рекао да је технички све могуће, али да мисли да ЕУ у овом тренутку има друге бриге и да то није главна брига.

- Мислим да је у интересу саме ЕУ да изађе у сусрет што бржем отварању поглавља, јер земље Западног Балкана насупрот Великој Британији све имају интерес да што прије постану чланице ЕУ. Од самог почетка нисмо жељили да нас Хрватска условљава био чиме, нити смо због отварања поглавља жељели да прелазимо црвену линију у нашим односима са ЕУ. Ово није сада питање односа Хрватске према Србији, већ питање односа Хртватске према свим другим државама чланицама које то не подржавају- рекао је Дачић.

Додао је да Србија очекује да се пронађе рјешење, али да то сада није најважније питање.

- Уколико може да се отвори у јуну, уколико не, то ће се десити у јулу или неком другом мјесецу - истакао је Дачић.