latinica  ћирилица
27/06/2016 |  16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољаци први на удару екстремиста у Великој Британији након Брегзита

Након Брегзита су услиједили бројни ксенофобични и расистички инциденти за које се вјерује да су подстакнути изгласавањем изласка Велике Британије из ЕУ.
Леци са упозорењем Пољацима да напусте Британију (Фото:
SWNS ) -
Леци са упозорењем Пољацима да напусте Британију (Фото: SWNS )

Међу првима на удару су се нашли Пољаци на шта указују ксенофобични графити, као и леци на којима пише “Напустимо ЕУ и нема више пољских штеточина“.

На згради Пољског културног друштва, који је отворен 1974, исписан је графит који поручује Пољацима да напусте Велику Британију.

Према извјештајима локалних медија, појединци су дијелили по кућама и остављали закачене на аутомобилима летке.

Енглеска полиција је саопштила да су и у централној Енглеској деијљени леци и покренута је истрага инцидената које је полиција окарактерисала као прекршаје мотивисане расном мржњом.

Пољска амбасада у Лондону изразила је збринутост због ксенофобије усмјерене против заједнице Пољака и других мигрантских заједница у Великој Британији.

"Шокирани смо и дубоко забринути због недавних инцидената изазваних ксенофобијом против пољске заједнице и осталих становника миграната у Великој Британији", навела је амбасада у писаној изјави.

У изјави се додаје и да амбасада "такође жели да се захвали на подршци и солидарности британске јавности са пољском заједницом", преноси Ројтерс.

"Ово је Енглеска, странци, губите се!"

Из разних дијелова Енглеске стижу свједочења о многим расистички настројеним Енглезима који вријеђају муслимане, Италијане, Шпанце и остале припаднике других народа.

У једној продавници у Глостеру је један екстремиста викао: "Ово је сада Енглеска! Странци, имате 48 сати да одј***те одавде!".

Многи носе и мајице са натписима: "Да, побиједили смо! Сада их пошаљите назад!".

Према свједочењу Макса Фраса, Пољака који живи у Лондону, човјек је затим почео да испитује људе у продавници ко су и одакле су.

У Бирмингему је примијећена група момака која је сатјерала муслиманску дјевојчицу у ћошак и викала: "Одлази, гласали смо за одлазак".

Шазија Аван муслиманка рођена у Велсу, политичарка и активисткиња за останак Велике Британије у ЕУ је добила низ увреда и позива да напусти земљу у којој је рођена.