latinica  ћирилица
27/06/2016 |  17:19 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Добар род лубенице у Приједору (ВИДЕО)

Шесторочлана породица Видичевић, из села Расавци код Приједора, већ петнаестак година узгаја лубенице и живи од тога.
Лубеница - Фото: РТРС
ЛубеницаФото: РТРС

Иако је прољећна сјетва каснила због неповољних временских услова, породица Видичевић задовољна је овогодишњим родом лубенице. Очекују рекордан принос. Производњу су проширили и на узгој диње и поврћа. 

Драгана и Бошко Видичевић из Расаваца код Приједора, родитељи четворо дјеце, прије петнаест година засијали су лубенице на плодној земљи поред ријеке Сане. Због богатог рода сваке године ширили су производњу. Ове године лубеницу су засијали на девет дунума и иако је сјетва каснила, очекују рекордан принос.

- Квалитет је добар и зато ја сваке године повећавам производњу, посијем мање онда ми не може бити, онда сезона када дођу ови странци купују силно, они знају шта је добро, каже Бошко Видичевић.

Производња лубенице основни је извор прихода ове породице. Драгана и Бошко су се на овај начин скућили и школују дјецу.

- Исплати, прода се све, искористимо баш гдје треба, изградили смо, направили смо кућу, праону, правимо још једна објекат, дјецу школујемо, истакла је Драгана Видичевић.

У породици Видичевић, лубенице узгајају сви - од најстаријег до најмлађег члана. И док његови вршњаци одмарају, шеснаестогодишњи Владимир радно проводи школски распуст.

Видичевићи лубенице продају на пијаци и на имању, али и снабдијевају продавнице. Најтежа лубеница до сада била је она од око 16 килограма , а диња око девет.