latinica  ћирилица
27/06/2016 |  18:34 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Нијемци поднијели парницу против Ердогана

Посланици њемачког парламента, активисти организација за заштиту људских права и славне личности саопштили су данас да су поднијели грађанску парницу против турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и појединих његових сарадника због "ратних злочина" почињених током антитерористичких операција покренутих против курдских милитаната.

Турско-њемачки односи су погоршани у посљедње вријеме због резолуције усвојене у Бундестагу којом је масакр припадника отоманских снага извршен над Јерменима 1915. године окарактерисан као геноцид.

Њемачки канцелар Ангела Меркел суочена је са све већим притиском домаће јавности да Ердогана прогласи одговорним за кршења људских права након што је прошле године пропао договор о прекиду ватре између Анкаре и припадника Радничке партије Курдистана /ПКК/.

Више хиљада људи погинуло је након обнове сукоба на југоистоку Турске.

"Наши клијенти сматрају да имају моралну обавезу да овдје у Савезној Републици изнесу оптужбе због систематских ратних злочина у Турској јер је то могуће према међународном кривичном закону", наводи се у тужби адвоката Брите Едер и Петре Дервишај у тужби предатој Савезном тужилаштву.

У тужби су наведени и бивши турски премијер Ахмет Давутоглу и бројни политичари, чланови Владе, војске и полиције.

Међу потписницима тужбе су њемачки текстописац Константив Векер, глумац Ролф Бекер, бројни адвокати и посланици из редова опозиционе Љевичарске партије.