latinica  ћирилица
27/06/2016 |  18:45 | Аутор: РТС

Дураковић: Погрешно схваћена одлука о Сребреници

Одлуку Организационог одбора да је државни врх Србије непожељан на комеморацији у Поточарима не бих назвао одлуком која је уперена против државног врха Србије, рекао је за Радио Београд начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић.
Ћамил Дураковић - Фото: СРНА
Ћамил ДураковићФото: СРНА

Ћамил Дураковић је, у изјави за Радио Београд, рекао да је одлука донесена прије пар мјесеци, а да је сада "кулминирала" у медијима.

"Бојим се да је ово погрешно схваћено у Србији. Ово није уперено против некога, осим оних који појединачно или колективно негирају геноцид. Мислим да жртве треба да се поштују када је у питању тај став и однос према 11. јулу", истиче Дураковић.

Каже да су на тој првој сједници Организационог одбора донијели одлуку "поучени прошлошћу и оним што доноси неугодне тренутке на 11. јули".

"Нама је најсветије да укопамо жртве геноцида и да на неки начин одржимо комеморацију", истиче Дураковић.

Додаје да породице жртава, мајке и удружења имају најексклузивније право да разматрају ко треба да присуствује комеморацији.

"Ове године смо рекли да сви, не државни врх Србије или неки појединац, него да сви они који званично негирају геноцид који је доказан судским пресудама, а није патриотски или политички став Бошњака, него је доказан, и да читав цивилизовани свијет то на неки начин прихвата – с тим да имате појединце који то негирају. Такви када дођу 11. јула у меморијални центар, једноставно уносе немир међу породице и оне грађане који тог дана долазе из једног јединог разлога, а то је да укопамо жртве и да их се сјетимо кроз комеморацију", рекао је Дураковић.

Дураковић каже да је неко хтио, на неки начин, да увеже ово са средствима Владе Србије, у намјери да помогне Сребреници, а истиче да Сребреница није бошњачки град, већ је град у коме живе и Срби и Бошњаци.

"То да неко каже – дали смо вам средства, а ви нам кажете: нисте добродошли – мислим да је лицемјерно од неких медија који покушавају тако да представе ситуацију", рекао је Дураковић.

Додаје да ће Сребреница наставити сарадњу са Владом Србије, без обзира на то ко је води.

"Геноцид се не може купити било каквим милионима и то је кристално јасан став. Наша сарадња и жеља да у добросусједским односима градимо будућност остаје, с тим да је овде ријеч о 11. јулу, као дану сјећања на жртве геноцида. Не видим никакав проблем да жртве имају право да имају став око тога", закључио је Дураковић.