latinica  ћирилица
27/06/2016 |  18:48 | Аутор: БЕТА

Клаус понудио Британцима да им среди брзи Брегзит

Бивши чешки предсједник Вацлав Клаус, својевремено најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада Европске уније, добровољно се јавио да организује Великој Британији излазак из Европске уније, како би трајао само неколико мјесеци а не годинама, пошто има искуства из подјеле бивше Чехословачке 1992. године.
Вацлав Клаус (фото:blogs.ucl.ac.uk) -
Вацлав Клаус (фото:blogs.ucl.ac.uk)

"Ја бих доборовољно преузео ту улогу и организовао им Брегзит", рекао је Клаус који је био један од ријетких у Чешкој који је прославио исход британског референдума.

У изјави чешком таболоиду Блеск, Клаус је подсјетио да су републике Чешка и Словачка за пет мјесеци 1992. потписале 25 међудржавних споразума којима су подијелиле заједничку федерацију рјешавајући и такве ситнице да ли ће словачки студенти моћи да остану да бесплатно студирају у Чешкој.

"Постоји, међутим, један кључни услов. Ја сам знао да у тренутку подјеле морам да се понашам према другој страни као према партнеру и да морам да учиним све да партнери останемо и да све ријешимо позитивно. Ако другови у Бриселу почну одмах да мрзе Британце и одмах почну да подмећу клипове у точкове тог процеса, Брегзит неће бити за пола године већ за двије или пет година", рекао је Клаус.