latinica  ћирилица
27/06/2016 |  18:53 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Посланици СДА у Парламенту БиХ разматрају "могућност блокаде Српске" (ВИДЕО)

Бурно је било данас у бх парламенту и то због такозваног босанског језика.
Парламент БиХ - Фото: РТРС
Парламент БиХФото: РТРС

Након што на захтјев СДА није сазвана хитна сједница Представничког дома о наводном "кршењу људских права бошњачке дјеце у Републици Српској у вези са правом да уче босански језик", посланик СДА Садик Ахметовић запријетио је блокадом Републике Српске.

Овакви иступи изазвали су оштру осуду министарства просвјете Српске које подсјећа Ахметовића да је образовање, према Дејтону надлежност ентитета и кантона. Наводе да на терену одређене политичке странке врше притисак на родитеље бошњачке националности да не дозволе дјеци да преузму ђачке кљижице. Из министарства поручују да нема потребе да се политика мијеша у ово питање. 

 Негодујући што нема хитне сједнице због, како је рекао, кршења права бошњачке дјеце , Ахметовић није бирао ријечи. Ако посегнемо за алтернативом, каже, онда неће бити добро.

- Удар на идентитет једног народа отвара простор да се алтернатива тражи можда у блокадама путева, можда у парализовању комплетне Републике Српске, ми то можемо и ми ћемо то урадити ако се ово настави, рекао је Садик Ахметовић, посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ

- Господин Ахметовић је очито ушао у предизборну кампању за локалне изборе у Сребреници, а једини траг владавине СДА, ево колико година горе већ има власт, јесте да сваки дан имамо све мање и мање становништва у Сребреници, и Срба и Бошњака, каже Александра Пандуревић, посланик СДС-а у Представничком дому ПС БиХ.

У позадини Ахметовићеве изјаве је гњев и револт Бошњака због одлуке Уставног суда БиХ који је одбацио њихову апелацију, поручују из посланичкик клупа СНСД-а.

- Они то очигледно нису очекивали, тако да све говори да им се та одлука не допада и отуда њихова реакција, они су данас покушали да манифестују неку врсту силе овдје да би неког уплашили, истиче Милица Марковић посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ 

То поткрепљује чињеница, каже Марковићева, да су оспоравали информацију о изучавању националне групе предмета и матерњег језика из које је јасно видљиво да је заступљеност српског језика у школама у Федерацији безначајна. И док се полемика водила око језика, Представнички дом није расправљао о закону о јавном РТВ систему. Комисија за саобраћај и комуникације тражила је да се за 10 дана продужи рок за изјашњавање у амандманској фази.

А амандмани су ишли од укидања предвиђених фондова, мијењања процената расподјеле и штошта другог, до приједлога да се РТВ такса пријављује уз рачун за електричну енергију.

- За нас из СНСД-а примарно је да учинимо све што је у складу са законом и у складу са свим нашим политичким интересима како бисмо, рећи ћу отворено, обезбиједили трајно финансирање Радио-телевизије Републике Српске, уважавајући и потребе друга два сервиса, каже Сташа Кошарац, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ

Кошарац истиче да сви треба да уложе додатне напоре како би се нашло најбоље рјешење, и оцијенио да је у домену спина прича да се на овај начин жели увести неки медијски порез, јер , како каже, није ријеч о новим наметима за грађане.