latinica  ћирилица
27/06/2016 |  19:04 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ без консензуса о адаптацији ССП (ВИДЕО)

Предсједништво БиХ данас без консензуса о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић није желио коментарисати став из Републике Српске, најавио је, о томе ће говорити на конференцији за новинаре у петак.
Чланови Предсједништва БиХ - Фото: РТРС
Чланови Предсједништва БиХФото: РТРС

Након што је јуче из Републике Српске јасно речено да неће прихватити тај приједлог јер би то уништило домаћу производњу, предсједавајући БХ Предсједништва Бакир Изетбеговић рекао је да није пут да се прегласава српски члан Предсједништва.

Свјестан је Изетбеговић и чињенице да би Народна скупштина Републике Српске стала иза одлуке институција Републике Српске и представника њеног привредног и пољопривредног сектора. Из Европске делегације у БиХ поручују да је касно да се не прихвати нешто што је већ испреговарано.

По сваку цијену угодити пољуљаној Европској унији и прихватањем адаптираног споразума одрећи се 80 милиона евра годишње, био је бесмислени циљ БХ власти. Но „фантомска сједница“ Савјета министара БиХ, на којој је донесена одлука о механизму координације на штету Српске, очигледно је била поучна. Данас Изетбеговић великодушно обећава да он и Човић неће прегласати Младена Иванића.

- Није то Бакирова жеља ни Бакиров добар поступак према РС, него се ради о чињеници да је Српска заузела јасан став о томе, и не може се игнорисати, рекао је Милорад Додик, предсједник Српске.

Изетбеговић се нада да блокада европског пута неће потрајати дуже од локалних избора. Тврди да ће пољопривредни сектор у БиХ претрпјети стотине милиона марака штете ускраћивањем средстава из ИПА фондова. БиХ, ако жели бити дио добро уређене асоцијације 27 европских земаља, кад тад мора прихватити притисак конкуренције, каже Изетбеговић.

Чудно је и што је великом европском тржишту толико стало да прогута малу БиХ? Или због губитка међусобног ауторитета покушавају да га докажу на нама!?
 
- ЕУ не преговара са кантонима и ентитетима него са БиХ. Ставови који се износе у име БиХ наравно морају одражавати ставове свих нивоа власти. Међутим у овом случају када сте нешто испреговарали, мало је касно да кажете, не свиђа нам се то, рекао је Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Форсирање Сарајева на прилагођавању ССП-а мимо воље Српске и ради интереса Хрватске и ЕУ постало је најважније споредно питање.

Сарајево које на штету пољопривредног сектора жели да се умили Европи данас политичку одговорност пребацује на Бањалуку.

Боље и то него да нам тржиште загуше пољопривредним производима по европским стандардима и униште наше произвођаче.