latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:21 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Додик: Важно да се српски народ окупи око видовданске традиције (АУДИО)

"Важно је да се српски народ окупи око видовданске традиције и вриједности које баштини Војска Републике Српске", изјавио је предсједник Српске Милорад Додик данас на Озрену, гдје присуствује обиљежавању крсне славе Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.


Озрен - Прослава Видовдана - Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Озрен - Прослава Видовдана - Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је, у специјалној емисији радија Републике Српске посвећене Слави ВРС, посебно истакао да се млада генерација треба васпитавати на слободарским традицијама.

- Окупљање поводом Видовдана и крсне славе наше војске има посебан значај за нас Србе, с обзиром на то да знамо да је Војска Републике Српске учинила одлучујући корак да одбрани свој народ, а касније и да се одбрани конституисана Република Српска која је створена политичком вољом њеног народа - рекао је предсједник Српске, те изразио задовољство што је у то вријеме, као посланик у НСРС, учествовао у доношењу свих важних одлука за Републику, посебно одлуке о њеном конституисању и одлуке о формирању ВРС 12. маја.

- То је био сигуран знак да ћемо одбранити све оно што јесте српски народ и што јесте Република Српска. Сјећање на ту велику улогу ВРС се не губи, посебно на Видовдан који је од историјског значаја за нас Србе - поручио је предсједник.

Предсједник Српске је рекао да је ВРС остварила свој основни циљ и задатак, а то је одбрана српског народа и Републике Српске, те подсјетио да је Војска Српске настала као законска и политичка воља српског народа.

- Командант ВРС Ратко Младић је успјешно командовао војском и ВРС је остварила свој основни циљ и задатак, а то је одбрана српског народа и Српске, која је формирана раније донесеном одлуком Народне скупштине - истакао је Додик на Озрену.

Он је изразио задовољство што је обиљежавање Крсне славе Војске Републике Српске сваке године све боље и организованије.

- Имамо намјеру да сљедеће године на данашњи дан овдје постројимо припаднике Војске Републике Српске, ветеране прије свега, у униформама ВРС како би на додатни ниво подигли сјећање и његовање традиције ВРС - рекао је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је воља и намјера Српске да обиљежавање Крсне славе ВРС буде што масовније, због чега се организује на различитим мјестима широм Српске.

- Наредне године ћемо то учинити и на Романији и на тај начин људе анимирати, прије свега младе, да разумију и знају шта је ВРС - истакао је Додик, наводећи да је српски народ традиционално привржен војсци.

Он је изразио захвалност Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку Оружаних снага БиХ, који баштини тековине Војске Републике Српске.

Додик је рекао да Српска не смије остати имуна на турбуленције у политичким односима и безбједносне пријетње које носи савремени свијет и с тим у вези треба прилагодити своје ресурсе.

Говорећи о опредјељивању у вези са чланством у НАТО, Додик је подсјетио да се у одлучивању о том питању, из колективног памћења Срба не може избрисати агресија које је ова алијанса чинила с обје стране Дрине. 

Извор: РТРС, Срна