latinica  ћирилица
28/06/2016 |  13:47 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Мустафић: Суду БиХ смета истина о Сребреници

Суд БиХ је институција у којој се не дозвољава и којој смета истина, а БиХ је једина земља у којој се све може купити, па и слобода, рекао је свједок Тужилаштва БиХ Ибран Мустафић након прекида данашњег суђења ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине над српским заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.
Ибран Мустафић - Фото: СРНА
Ибран МустафићФото: СРНА

"Дошао сам данас да дефинитивно отворим Пандорину кутију која се зове Сребреница. Цијела јавност зна да је Сребреница продата, исто као на сточној пијаци. Зна се шта је српска страна починила, Алија Изетбеговић је учесник тога, а мафија из Сребренице на челу са Насером је саучесник. Све је припремљено, међународна заједница је дала миг и све је тако завршено", рекао је Мустафић.

Цитирајући изјаву адвоката Васвије Видовић на суђењу Орићу у Хагу, која је рекла да је злочина у Сребреници било, а да је њен задатак да докаже да је Орић невин, Мустафић каже да ће на крају испасти да су починиоци злочина невине покопане жртве, а да је комплетна сребреничка мафија која је на слободи и која "још увијек пере огромне количине новца" хероји.

"Они су хероји обмане Сребренице, а ја спашавам част невине дјеце која су страдала", поручио је Мустафић.

Предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић прекинуо је суђење због, како је образложио, неприкладног понашања свједока и ради заштити дигнитета суда.

С обзиром да је Орићева одбрана информисала Суд да посједује документацију из које се види да је Мустафић стоодстотни инвалид са дијагнозом "трајно поремећене личности", Суд је, након краће паузе, предложио судско вјештачење ради утврђивања Мустафићеве процесне способности.

"Тужилац ме упознао шта је одбрана припремала као аргумент. Ја већ 12 година настојим да докажем свој инвалидитет и оборен ми је комплетан предмет. Из Сребренице су здрави људи, који нису огребани, 90 и 100 одсто ратни инвалиди, а ја то не могу да докажем. Преживио сам атентат 1993. године, када су ишли да убију комплетну моју породицу, двије засједе и атентат 1995. године, када је на мене испаљено 96 метака, као и девет и по мјесеци катастрофалног ропства", рекао је Мустафић.

Он тврди да комплетну политичку ситуацију, па и рад правосуђа, режирају Бакир Изетбеговић и Извршни одбор СДА, те их је позвао "да изађу на тест интелигенције", на којем ће доказати да је он интелигентнији од "једне бандитско мафијашке издајничке организације".

"Ја сам изузетно интелигентна особа која је, нажалост, доведена у позицију да има тешке снове, јер преживјети оно што сам ја, а немати посљедица по питању сна, заиста је немогуће", рекао је Мустафић.

Он је навео да је имао више проблема и послије рата, те да је, након што је видио шта су и какви тужилаштво и неки органи који треба да спроводе закон, поднио тужбу против самог себе, као дисидента.

"Моја безбједност била је у рукама Алије Изетбеговића, док је био жив, а то је наслиједио његов син, који је овђе шеф мафије. Само на његов миг могу да се догоде тешке ствари, па и питање моје безбједности. Ја се никога не бојим. Ја сам човјек од истине", поручио је Мустафић.

Он је потврдио да ће настојати да се у наредном периоду појави на суду, те да ће настојати да одржи конференцију за новинаре на којој ће покушати да докаже да су Суд и Тужилаштво БиХ, па и комплетно правосуђе, осим пар ријетких појединаца, "институти за заштиту мафије и ратних злочинаца".

"Ово је монтиран процес, а ја знам ко обрађује свједоке и ко су интимни пријатељи. Овђе је на снази једна увријежена, са свих страна злочиначка коалиција која држи све у својим рукама. Довољно је да кажем да је Насер из моје руке хљеб јео, ја сам га довео, а ја сам данас, као и у рату, човјек за одстрел", каже Мустафић.

Мустафић, који је аутор књиге "Планирани хаос-Сребреница 1990-1996", каже да приводи крају и своје друго дјело које ће можда носити наслов "Наставак планираног хаоса" који траје 20 година.

"На овим просторима, пси рата су постали керови мира", закључио је Мустафић.