latinica  ћирилица
29/06/2016 |  09:34 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Затражен прекршајни поступак против БиХ због случаја "Сејдић-Финци"

Међународна група за права мањина затражила је од Савјета Европе да покрене прекршајни поступак против БиХ јер ни послије седам година није спроведена одлука Европског суда за људска права у случају "Сејдић, Финци".
Дерво Сејдић и Јакоб Финци - Фото: РТРС
Дерво Сејдић и Јакоб ФинциФото: РТРС

Извршни директор Међународне групе за права мањина Марко Латимер рекао је да неспровођење ове одлуке може да има далекосежне посљедице.

Он је навео да је дошло вријеме да БиХ испуни преузете међународне обавезе и дође до консензуса измјене Устава и изборног законодавства, преноси "Глас Српске".

Заступник Савјета министара Бих пред Европским судом за људска права Моника Мијић оцијенила је да је упућивање таквог захтјева вид политичког притиска да одлука буде спроведена.

Она је навела да је крајња посљедица према земљи која упорно одбија да спроведе одлуке суда у Стразбуру искључење из Савјета Европе.

Европски суд за људска права утврдио је 2009. године да су Јакоб Финци и Дерво Сејдић доказали да су одредбе Устава и Изборног закона БиХ дискриминаторске, јер спречавају припаднике мањина да се кандидују за члана Предсједништва БиХ, односно за делегате у дому народа Парламента БиХ.