latinica  ћирилица
29/06/2016 |  09:51 ⇒ 09:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Лански: Балкан међусобним блокирањем на губитку

Државе у региону Балкана само губе ако се билатералне теме користе за кочење приступног процеса, а земље држе као таоци као што је случај хрватске блокаде Србије на њеном европском путу, оцијенио је Габријел Лански, власник бечке адвокатске канеларије “Лански, Ганцгер и партнер“.
Габриел Лански (Фото: WB/Foltin) -
Габриел Лански (Фото: WB/Foltin)

Лански је рекао да је веома битно да се разјасне сва спорна питања између Хрватске и Србије, која се тичу билатералних односа.

“Тема Косова није приступна тема, а билатерална питања између земаља региона немају, по мом дубоком увјерењу, немају шта да траже у приступном процесу“, подвукао је он.

Лански је подсјетио да је аустријска спољна политика потпуно досљедна по овом питању и да је Беч на “предњем фронту“ подршке порцеса ширења ЕУ.

Према његовим ријечима Аустрија, као земља која има велике економске интересе у Србији, веома је заинтересована да Србија буде примљена у клуб европских партнера, а не да буде изван њега.

“Сматрам да је важно и добро да премијер Александар Вучић остане на путу ка ЕУ, као што је и најавио. Мислим да свом снагом и досљедношћу треба радити на примени тог плана“, подвукао је угледни бечки адвокат који заступа Фудбалски савез Србије у жалби на пријем косовског фудбалског савеза у УЕФА.

Такође Лански истиче да сматра да би ЕУ са кандидатом Србије, која жели да приступи, преговора на равноправној основи.

Што се пута у ЕУ тиче он наглашава да Србија има још пуно посла по питању преузимања правне стечевине Уније.

“Као и сви ранији кандидати и Србија мора радити на преузимању закона ЕУ, која има стриктни систем правне стечевине. И ја као адвокат, који има више од три деценије професионалног искуства, приликом пријема Аустрије у ЕУ, морао сам да учим много тога", навео је Лански и додао да је око 70 одсто свог правног знања из првих десет година професионалног бављења адвокатуром, морао да заборави и преузме стандарде ЕУ.

То је зато јер је систем потпуно другачији, прецизан је Лански.

Преузимање правне стечевине ЕУ, према његовом увјерењу, повећаће и атрактивност Србије као инвестиционе дестинације, због чега на томе треба радити.