latinica  ћирилица
29/06/2016 |  10:31 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ: Подигнута оптужница за утају око 1,5 милиона КМ

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Халила Синановића, Едине Турсуновић и правног лица "Синбра" из Тузла због утаје пореза у износу од 1.497.088 КМ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

У оптужници се наводи да је Синановић, у својству оснивача, директора и одговорне особе предузећа "Синбра", од 1. јануара 2006. до 30. априла 2007. године и од 1. јула 2011. до 29. фебруара 2012. године, у намјери утаје ПДВ-а, сачинио лажну документацију о наводном промету, који се није десио.

Синановић се терети да је незаконитости починио уз помоћ Едине Турсуновић, запослене у "Синбри", која је прослијеђивала, те незаконито и неосновано евидентирала документацију у пословним књигама.

На основу тога је "Синбра" у званичним књиговодственим евиденцијама приказала, обрачунала и путем подношења ПДВ пријава лажног садржаја остварила неосновану и незакониту добит улазног пореза у износу од 1.497.088 КМ, за колико је оштећен буџет БиХ.

"Синбра" се терети да је као правно лице располагала противправно оствареном имовинском користи, коју је остварио оптужени Синановић уз помоћ Турсуновићеве, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело пореске утаје или преваре.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.