latinica  ћирилица
29/06/2016 |  11:13 ⇒ 11:15 | Аутор: Б92

Аеродром као мета указује на напад ИД

Терористички напад на у Истанбулу није могао да дође у горе вријеме за Турску, а свијет мора да се забрине због тога што је поново аеродром нападнут.

Све се догодило у моменту када турска економија почиње да се опоравља од удара који су се десили послије претходних напада у Анкари И Истанбулу, али и када ствари крећу да иду на боље у међународним односима у свјетлу помирења са Русијом и Израелом, те наставком евроинтеграција.

Власти сумњају да је за напад одговорна Исламска држава, међутим, појављују се и гласине да би одговорност могла да иде и на страну курдских побуњеника, који су под великом репресијом Ердогановог режима.

Највећи напад који је ИД извела у Турској догодио се у октобру прошле године, када су се на мети нашли управо Курди. Тада је погинуло њих 103.

Ипак, посљедњих мјесеци су веома активни тзв. Курдски соколови слободе, најрадикалније крило Радничке партије Курдистана, који су преузели одговорност за недавне нападе у Анкари и Истанбулу, тврдећи да нападају само војне циљеве.

То би донекле могло и да одгонетне ко је одговоран за напад на ареодром "Ататурк". Оно што је свијет имао прилику да види у Бриселу раније ове године је скоро пресликан случај. Тада су такође тројица нападача била на задатку на аеродрому и активирали су експлозивне направе.

Утврђено је да су они припадници Исламске државе, што би могло да се деси и у случају Истанбула и да представља жестоку опомену свијету. Ако је Брисел био опомена, Истанбул мора да значи узбуну – главна мета џихадиста су велики аеродроми.

Са Курдима је ситуација доста другачија, они дјелују углавном на југоистоку Турске, гдје чине већинско становништво и и даље се боре за самосталност, коју Ердоганов режим не жели да им дозволи и угуши сваку могућу назнаку "непослушности".

Такође, напади курдских снага су готово увијек усмјерени, као што и сами саопштавају, на војне и полицијске циљеве, у свом рату и нема назнака да имају у плану било какву радикализацију, односно нападе на мјеста на којима има страних држављана.