latinica  ћирилица
29/06/2016 |  11:46 | Аутор: sputniknews.com

Меркелова навела разлоге продужења санкција Русији

Продужавање санкција Русији повезано је са реализацијом Минског договора, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел на конференцији за медије након Европског Савјета у Бриселу.

Стални представници ЕУ договорили продужење антируских санкција.“Председник Француске Франсоа Оланд и ја смо још једном извјестили данас о нивоу реализације Минског споразума. На тај начин смо истакли да је продужење санкција, нажалост, у вези са нивоом реализације - потребно. Дакле, ништа не стоји на путу проширења санкција“, истакла је Меркелова.

Раније су стални представници Европске уније одлучили да продуже санкције против Русије, које истичу 31. јула, на још шест мјесеци ; до јануара 2017. Одлуку ових дипломата треба да потврди Савјет Европе.

Истовремено, три земље; Француска, Велика Британија и Шведска искористиле су право “парламентарне резерве“ која предвиђа усклађивање ставова са локалним парламентима. Касније се сазнало да је Италија у посљедњем тренутку тражила да се у резолуцију укључи тачка о могућности ревизије политике према Москви крајем 2016. године.