latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:14 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

У Кртови одржана Прва Видовданска академија (ВИДЕО)

У Кртови, озренском насељу у федералној општини Лукавац, одржана je Прва Видовданска академија.
Село Кртова - Фото: РТРС
Село КртоваФото: РТРС

Наступили су рецитатори и чланови фолклорних секција из културно-умјетничких друштава "Озрен" из Кртове и "Требава" из Копривне код Модриче. 

Рајко Ћосић се послије избјеглиштва у фебруару 1996. године први вратио у Кртову, село подијељено међуентитетском линијом између општине Петрово у Републици Српској и општине Лукавац, у Федерацији. Данас у селу живи 600 становника.

- Искључиво се бавимо пољопривредном производњом, значи, узгојем воћњака, сточарством и повртларством. Ми смо иначе, пошто смо први повратници, успјели доста да обновимо своје село и да живимо нормално. Ко год дође не би рекао да је ово село било попаљено и порушено. Ми се толико трудимо да имамо све, као и друга села - каже Ћосић, који је и предсједник Мјесне заједнице Кртова 1.

Оснивањем КУД-а млади су у Кртови одлучили да сами креирају садржаје који ће обогатити њихово родно село. У госте им често долазе и пријатељи из других средина.

- Ми се боримо максимално, свим средствима да их одвојимо из кафића и тога свега. Надамо се да је ово добар потез. Дјеца у суштини имају вољу и жељу да се друже - каже Жељко Миличић, предсједник КУД-а "Требава".

Млади парох Милош Тришић завршио је Богословију "Свети Сава" у Београду, а потом и Московску православну академију. У Кртови вриједно ради на јачању духовности, гдје ће у јулу бити освештана нова црква, мјесто саборности озренских Срба-повратника.

- Једна од порука академије јесте та да су два стуба српског народа и Православне цркве – а то су Свети Сава, који нас је учио вјери живој и како да живимо по вјери, а други Свети кнез Лазар српски који нас учи и који нас је учио како за ту вјеру да умиремо, јер је и Христос Господ рекао да нема већег блаженства од оног који положи живот за ближње своје - рекао је Тришић. 

Учесницима програма Српска православна црква из Кртове даровала је видовданске поклоне, као успомену на прво обиљежавање Видовдана у Кртови.