latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:17 | Аутор: СРНА

Шаровић: Важно адаптирати ССП

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је за БиХ било изузетно важно да се адаптира Споразум о стабилизацији и придруживању.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Подсјећајући на став Републике Српске да је споразум, овакав какав је сада, врло штетан за пољопривреднике, Шаровић је рекао да, потенцијално, неки сектори могу да трпе штету, посебно мљекарски и сектор меса и месних прерађевина у одређеној мјери.

- Роба би ишла без царина и трпјела би држава, али у преговорима не можете све да добијете или све да изгубите. Ако нешто добијете, морате нешто и да дате - рекао је Шаровић за телевизију Н1.

На питање да ли је већа штета остати у овом раскораку између ЕУ и унутрашњих проблема, он је одговорио да је проблем што је ово питање постало политичко.

Оцијенио је да је веома важно да БиХ добије кандидатски статус, због чега би било паметно да се још једном сједне и договори којим путем да се иде даље.

Шаровић је подсјетио да је током преговора БиХ тражила фазно прилагођавање ССП-а, што би подразумијевало да БиХ у наредних пет година постепено даје царинске уступке земљама ЕУ, све до потпуне либерализације.

- Ипак, Европска комисија није пристајала на дужину трајања фазног прилагођавања, тако да тренутно није јасно какви су услови договорени - рекао је Шаровић.

У вези с објављивањем резултата пописа који је један од узрока застоја БиХ на путу ка ЕУ, сматра да је попис "затровао" атмосферу у БиХ и погоршао политичку ситуацију и да се још не зна које су посљедице.

- Попис становништва је кредибилан и има ту тежину ако буде донесен заједнички, договором свих страна. Нисам превелики оптимиста и штета што смо све ово радили - каже Шаровић.