latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија: Рахој се нада да ће формирати владу, па макар мањинску

Шпански премијер у техничкој влади Маријано Рахој изразио је данас наду да ће његова Конзервативна Народна партија успјети да формира јаку коалициону владу која ће дочекати крај четворогодишњег мандата или да ће му макар бити омогућено да буде на челу мањинске владе, чиме ће се избјећи нови избори.

Рахој је поновио позив за коалицију другопласираној Социјалистичкој-радничкој партији и четверопласираној странци "Сјудаданос", иако су обе већ саопштиле да га неће подржати, пренијела је агенција АП.

Он је јуче у Бриселу рекао да се нада, ако друге политичке групе не желе у коалицију, "да ће макар допустити да странка која је побиједила на изборима преузме власт, иако би то било владање у тешким околностима".

ПП је на поновљеним изборима у недјељу освојила 137 места у парламенту, али није успела да освоји довољан број мјеста у парламенту, који броји 350 посланика, што јој је успјело кад је дошла на власт 2011. године

То су били други избори у Шпанији у посљедњих шест мјесеци на којима нико није освојио довољан број гласова да би формирао владу.

Странка на челу са Рахојем је побједила и на изборима у децембру, али ниједна друга већ странка није хтјела да му помогне да формира владу, што је сценарио који би могао да се понови и овај пут, па би Шпанија мјесецима могла да има техничку владу, оцјењује АП.

Рахој, који би требало да покрене нове преговоре о коалицији ове недјеље, изјавио је да би нови избори била "чиста лудост".