latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: Све мања подршка чланству у ЕУ

У Аустрији је послије Брегзита све мања подршка чланству земље у ЕУ, показују резултати данас објављеног истраживања, преносе бечки медији.
Беч (photo: Twitter @Chrisceng) -
Беч (photo: Twitter @Chrisceng)

Чланство Аустрије у ЕУ тренутно подржава свега још 51 одсто, док 45 одсто вјерује да би Аустрији било "боље без ЕУ".

Међу присталицама Слободарске странке Аустрије чак је 84 одсто за иступање из ЕУ.

"Повјерење у ЕУ је у Аустрији веома пољуљано и пријети и код нас подела у земљи. Потребно је да домаћа политика дјелује", прокоментарисала је вођа студије Кристина Мацка резултате истраживања.

Истраживање показује да су бирачи ФПО већински евроскептици, док у осталим странкама већи део подржава чланство у ЕУ.

Међутим занимљиво је да у владајућој Социјалдемократској партији већ 24 одсто бирача мисли да би било боље по Аустрију да је ван ЕУ, а међу присталицама Народне партије евроскептика је 33 одсто.

Укупно гледано 18 одсто Аустријанаца сматра да Аустрија треба у сваком случају да иступи из ЕУ, док је 31 одсто за разматрање тог питања.

И у руралним срединама би тренутно 53 одсто грађана гласало за иступање Аустрије из ЕУ.

На другој страни, само 29 одсто Аустријанаца сматра одлуку Британаца исправном, а 35 процената очекује посљедице по Аустрију, док 12 одсто очекује и посљедице по личну ситуацију.

Такође девет одсто Аустријанаца очекује негативне последице по тржиште рада Аустрије.

Британски националисти поменули су Аустрију као могућег сљедећег кандидата за иступање из ЕУ, што су владајуће странке негирале, али ово истраживање показује да би референдум могао бити прихваћен у становништву.