latinica  ћирилица
29/06/2016 |  13:18 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Клуб Хрвата: Без закључака на одлуке НСРС о попису

Клуб Хрвата у Вијећу народа Републике Српске није се данас одредио о закључцима Народне скупштне Републике Српске у вези са пописом становништва у БиХ.
Вијеће народа Републике Српске - Фото: РТРС
Вијеће народа Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Клуба Хрвата Томислав Томљановић рекао је да је парадокс да су скупштински закључци о попису у БиХ објављени у "Службеном гласнику Српске", а да се при томе о њима није изјаснило Вијеће народа, те да се уопште разматра доношење закона о попису у Српској када је попис у БиХ спроведен.

- Наравно да Народна скупштина има могућност да разматра одређене ствари на дневном реду, али је ово испало мало наопако - рекао је Томљановић новинарима након сједнице Клуба Хрвата у Вијећу народа Српске.

Томљановић сматра да је скупштинске закључке донесене на посебној сједници 21. јуна могуће оспорити у Уставном суду Српске, без обзира на процедуру заштите виталног националнг интереса.

Он каже да и сам зна да су у БиХ пописивани они који не живе у земљи, али да је то требало санкционисати у моменту када се попис спроводио.

На 17. посебној скупштинској сједници, која је одржана 21. јуна, посланици су усвојили закључке којима се не прихвата незаконита и штетна одлука о Јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

У закључцима се наводи да Српска неће признати нити објавити резултате пописа. Закључцима је, између осталог, предвиђено да се покрене процедура доношења закона о попису у Српској.