latinica  ћирилица
29/06/2016 |  14:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Политико: Ко ће да поставља услове развода послије Брегзита?

Европска комисија и лидери чланица ЕУ налазе се у "клинчу" око тога ко ће да преговора о условима изласка Британије из Уније, објавио је данас Политико.
Политико портал - Фото: илустрација
Политико порталФото: илустрација

Како се наводи, лидери земаља чланица и амбасадори покушавају да блокирају напоре Комисије да предводи преговоре о изласку.

"Обе стране се боре око тога ко има право да поставља услове преговора о 'разводу', као и која институција има техничку експертизу и ресурсе да обави тај посао", пише Политико.

Послије активирања фамозног члана 50 Лисабонског споразума, првог корака за излазак, потребно је примјенити члан 218.3 који се односи на сам процес "развода".

Формулација у тим члановима је, међутим, изазвала раздор између две инситуције, чија су сједишта једна наспрам другој у Бриселу, наводи Политико.

"У члану 50 се не каже ко треба да преговара у име ЕУ, али он јасно даје предност Европском савјету", рекао је за Политико неименовани амбасадор ЕУ, додајући да многе владе земаља чланица не желе да "федералиста води главну реч", мислећи на предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера.

Став Европског Савјета, који чине шефови држава или влада чланица, је да је "развод" посебан случај који тражи нова правила, али се Европска комисија с тим не слаже.

Чланови Комисије су од Јункера тражили да одмах објави да је ЕК спремна да води преговоре, а то је према наводима Политика услиједило као брза реакција на најаву Европског савјета да ће преговарачки тим водити белгијски дипломата Дидије Сеувс, који је бивши шеф кабинета Хермана ван Ромпеја.