latinica  ћирилица
29/06/2016 |  15:31 ⇒ 15:35 | Аутор: СРНА

Клуб Бошњака: Најављено покретање заштите виталног интереса

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске одлучио је данас да покрене процедуру заштите виталног националног интереса на закључке Народне скупштине Републике Српске у вези са пописом становништва у БиХ који су донесени 21. јуна.
Мујо Хаџиомеровић - Фото: СРНА
Мујо ХаџиомеровићФото: СРНА

Предсједник Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић рекао је да је спорна сама улога закључака у смислу да немају никаквог утицаја на институције БиХ и сам попис, али и то што су закључци објављени у "Службеном гласнику Српске" прије изјашњавања Вијећа народа, а касније, ипак, упућени Вијећу на разматрање.

"Народна скупштина је на неки начин постала генератор рушења и Устава и свих процедура које су прописане пословницима", рекао је Хаџиомеровић новинарима након сједнице Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске.

Он је нагласио да је Клуб првобитно сматрао да скупштинским закључцима не даје заначај и да не покреће процедуру заштите виталног националног интереса, али да су то, ипак, учинили у жељи да се цијела процедура разради и анализира.

"Све мислимо да смо исцрпили непоштовања процедура, али ако то не би спријечили то би постала пракса и убудуће", рекао је Хаџиомеровић.

На 17. посебној скупштинској сједници, која је одржана 21. јуна, посланици су усвојили закључке којима се не прихвата незаконита и штетна одлука о Јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

У закључцима се наводи да Српска неће признати нити објавити резултате пописа. Закључцима је, између осталог, предвиђено да се покрене процедура доношења закона о попису у Српској.