latinica  ћирилица
29/06/2016 |  19:47 | Аутор: ТАНЈУГ

У Русији произведен најмањи минобацач на свијету

У Русији је произведен најмањи минобацач на свијету, а са појавом овог система, Национална гарда и снаге за специјалне операције Министарства одбране добиле су компактно али веома моћно оружје, које спада у класу “џепне артиљерије“, јавили су руски медији.

Ово убојито јуришно оружје омогућава пружање ватрене подршке у различитим условима борбе, а може се користити и у свако доба дана, чак и при смањеној видљивости.

Ново универзално оружје носи назив “Бур“ и већ је успјешно прошло сва тестирања, преноси Спутњик.

Ефикасност “Бура“ је доказана и практично на стрелишту и већ је, према наводима произвођача - Тулског конструкторског бироа “Шипунов“ - примљено у састав наоружања антитерористичких јединица.

Маса минобацача са бојевом гранатом износи само 3,5 килограма, а дужина 74,2 центиметра.

Веома је ефикасан при домету од 650 метара, али може да “добаци“ и до 950 метара. Разорна снага бојевог дијела “Бура“ једнака је снази шест килограма ТНТ-а, а може да пробије и оклопна возила.

Експерти наводе да ова “џепна артиљерија“, према својим техничким карактеристикама, није нимало инфериорна у односу на карактеристике најсавременијег оружја из ове класе, укључујући и оне произведене у иностранству, а у неким аспектима их чак и надмашује, преноси Спутњик.