latinica  ћирилица
29/06/2016 |  22:41 | Аутор: Независне

Игокеа послала пријаву за учешће у ФИБА Лиги шампиона

"Покушали смо да договоримо директно учешће у групној фази Лиге шампиона, али по свему судећи, мораћемо да играмо квалификације. Жеља нам је пласман у групу#, рекао је Игор Додик, генерални менаџер КК Игокеа, који је потврдио да ће тим играти ново ФИБА такмичење.
Игокеа - Фото: klix.ba
ИгокеаФото: klix.ba

Тим из Александровца ће се наредне сезоне окушати на међународној сцени и, по свему судећи, очекују га квалификације за такмичење под окриљевем ФИБА, које ће се играти први пут.

Јуче је одржан борд Лиге шампиона, након којег је требало да буде позната коначна листа учесника овог такмичења. Оно што је јасно, у групној фази наћи ће се 32 екипе, од чега су 24 сигурни учесници док ће осам пут наћи кроз квалификације.

Поред Игокее, ту би требало да учествује још 31 тим.

Прво коло квалификација требало би да се игра 27. и 29. септембра.

"Попунили смо пријаву за учешће у Лиги шампиона и сада чекамо повратну информацију која би требало да дође у току дана", казао је  Додик, који је на тај начин потврдио спремност првака БиХ да игра на међународној сцени.

Главни проблем за "игосе" био је финансијски дио, али генерални менаџер овог тима истиче да је ФИБА у томе спремна да изађе у сусрет свим учесницима.

"За путовање и смјештај ФИБА ће давати надокнаду и то је један од разлога због којег смо се одлучили да играмо Лигу шампиона", казао је Додик, који је свјестан да клуб очекује много посла како би изборио учешће у групној фази: "Пласман у групну фазу је једна од жеља, али колико ће то бити реално, видјећемо када буде објављена листа потенцијалних противника. Пласман у групу био би велики успјех пошто ће се тамо играти велики број утакмица са много добрих екипа и надамо се да би то привукло навијаче у великом броју."

Челници Игокее већ су до сада обавили много посла за наредну сезону пошто су потписали уговоре са тренером Драганом Бајићем, а продужена је сарадња и са Вуком Радивојевићем, Мирославом Пашајлићем и Николом Пешаковићем. Додик најављује да то неће бити крај.

"Када се буде дефинисало све у вези с Лигом шампиона, онда ћемо на основу тога склапати тим. Тренутно је најбитније да смо задржали окосницу тима из прошле сезоне и тренера. Преговарамо са још неким играчима о продужетку сарадње, а тек након тога ћемо тражити појачања на позицијама на којима нам то буде потребно", јасан је он.

ФИБА је раније представила буџет за ново такмичење и тада је постало јасно да ће 32 клуба учесника подијелити укупно 4,42 милиона евра, што је далеко мање од оног што су дијелили учесници Евролиге у сезони иза нас.

За наредну сезону Евролиге, у којој ће учествовати 16 екипа, најављен је буџет од 36 милиона европских новчаница.

Награде ФИБА Лиге шампиона

Пласман у групу 100.000 еура
Пласман у 1. рунду плеј-офа 20.000 еура
Пласман у 2. рунду плеј-офа 40.000 еура
Четврто мјесто 60.000 еура
Треће мјесто 80.000 еура
Финалиста 100.000 еура
Шампион 340.000 еура

 Награде Евролиге у 2015/16.

Пласман у прву фазу 150.000 еура
Побједа у топ 16 35.000 еура
Побједа у плеј-офу 35.000 еура
Четврто мјесто 250.000 еура
Треће мјесто 350.000 еура
Финалиста 400.000 еура