latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:20 ⇒ 08:21 | Аутор: СРНА

Све општине у Српској да буду у систему противградне заштите

Све општине у Републици Српској идуће године требало би да буду у систему противградне заштите, након што буде завршен пројекат "Успостављање техничко-метеоролошког сервиса и модернизације противградне заштите Српске", рекао је портпарол Противградне превентиве Републике Српске Тихомир Дејановић.
Противградни радар - Фото: СРНА
Противградни радарФото: СРНА

Дејановић је рекао Срни да општине Нови Град, Костајница и Крупа на Уни нису у систему противградне заштите иако им је више пута нуђена та могућност.

"Образложење је било да ове локалне заједнице немају средстава" рекао је он.

Дејановић каже да се у оквиру пројекта Владе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде ове године одређују локације за аутоматске притивградне системе.

Према његовим ријечима, успостављање система финансираће ресорно министарство, а обавеза локалних заједница биће одржавање.

С обзиром да је ријеч о локалним заједницама које су у граничном појасу, потребно је постићи договор са сусједном Хрватском.

"Ресорно министарство је у више наврата предузимало кораке према Савјету министара БиХ како би био постигнут споразум јер подручје у сусједној Хрватској, преко ријеке Уне, такође није брањено", рекао је Дејановић.

Он напомиње да је систем противграде заштите дјелотворнији што је простор који се брани већи и зато је важно да све општине у Републици Српској буду у систему противградне заштите.