latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:35 ⇒ 10:21 | Аутор: Агенције

Холивуд планира "праведнију" додјелу Оскара

Организатори Оскара позвали су рекордан број нових чланова који ће гласати наредне године на додјели престижне филмске награде, као одговор на критике због недостатка разноликости на овогодишњој церемонији.
Оскар - Фото: Агенције
ОскарФото: Агенције

Разноликост подразумијева етничке различитости и националност људи који добијају ову награду. Позвано је скоро 700 нових чланова с нагласком на жене и етничке мањине, а у фокусу су особе тамне пути.

Већ другу годину заредом, сви номиновани за додјелу престижне филмске награде су бијелци, што је наишло на жестоке критике.

То је довело до невиђених расправа о расној једнакости у филмској индустрији, а окарактеризовано је и на друштвеним мрежама. Чак су неке холивудске звијезде бојкотовале свечаност додјеле награде.

Америчка Академија филмске умјетности признала је да у посљедње вријеме има проблема са члановима и да сви желе пратити традицију која подразумијева да се међу њима налазе искључиво бјелци и то мушкарци. Зато су позвани нови чланови међу којима и глумац Џон Бојега из "Ратова звијезда", позната британска глумица Ема Вотсон, овогодишња добитница Оскара шведска млада звијезда Алисја Викандер и музичарка Мери Џ Блајџ, наводе из Академије.

Тренутно Академија има 75 одсто мушкараца у чланству, а претпоставља се да ће пасти на 73 одсто. Чланство бјелаца би се смањило са 92 на 89 одсто.