latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама забринут за дугорочни свјетски раст послије Брегзита

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да очекује да ће свјетска економија краткорочно гледано бити стабилна након Брегзита, али је изразио забринутост због дугорочног глобалног раста.
Самит земаља Сјеверне Америке - Фото: ТАНЈУГ
Самит земаља Сјеверне АмерикеФото: ТАНЈУГ

Обама, који учествује на самиту земаља Сјеверне Америке који се одржава у Канади, навео је синоћ да су се глобална тржишта у извесној мјери смирила након одлуке Британије да напусти ЕУ и додао да вјерује да ће краткорочно гледано свјетска економија бити стабилна, преноси Ројтерс.

Он је, међутим, казао да постоји забринутост на дугорочном плану у вези са глобалним растом уколико због Брегзита буду замрзнуте могућности инвестирања у Великој Британији или Европи у цјелини.

"У вријеме када су глобалне стопе раста већ биле слабе, ово није помогло", казао је амерички предсједник на заједничкој конференцији за новинаре са канадским и мексичким лидерима.

Амерички председник изразио је увјерење да ће Европска унија осмислити мудар план за ситуацију послије Брегзита.

Он је, како преноси АП, поручио је британском премијеру Дејвиду Камерону, њемачкој канцеларки Ангели Меркел и другим европским лидерима да послије Брегзита да дубоко удахну и развију мудар план који јавност може да разумије и који ће моћи да се спроведе.

Обама је у говору у канадском парламенту рекао да ће процес одвајања из ЕУ ће бити тежак, али да "нема потребе за паником", преноси АП.

Након референдума у Британији од прије недјељу дана, финансијска тржишта су се смирила, рекао је Обама додавши да поздравља припреме централних банака, министара финансија и америчког министарства финансија.

Међутим, навео је он, постоји права дугорочна забринутост за ионако слаб глобани раст, а тај тренд би могао да се погорша, нарочито ако дође до застоја у инвестицијама у Британији и на европском континенту.