latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:59 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Фоча: Промовисан роман "Град за незбринуту дјецу"

У фочанском Центру за културу и информисање промовисан је роман "Град за незбринуту дјецу", аутора Драгана Тепавчевића.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

О роману су синоћ, осим аутора, говорили књижевник из Ужица Слободан Ристовић и Дејан Керлета у име издавача - Завода за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева.

Дом за незбринуту дјецу на Бјелавама у Сарајеву је мјесто гдје радња почиње и развијајући је писац разоткрива све невоље појединца и самог Сарајева на почетку ратних дешавања.

Аутор наглашава да је роман резултат потребе да баци објективно свјетло на обичног и неснађеног човјека у таквој ситуацији.

"Случајно или не, упознао сам једног човјека из Дома за незбринуту дјецу из Сарајева, који ми је причао о момку који никада није сазнао своје поријекло. Покушао сам да се ставим у његову улогу и да размишљам о човјеку који не зна ко је, а почиње рат и не зна на коју страну да се сврста", рекао је Тепавчевић.

Аутор објашњава да је то истовремено и роман о Сарајеву. "То је прича о идентитету, с једне стране, на индивидуалном плану, а с друге стране, сам покушао да провучем причу о трагању за идентитетом једног града. Та два трагања се на крају спајају и прерастају у једну заокружену цјелину", навео је Тепавчевић, који је овдашњој јавности познат као један од првих новинара Српске радио-телевизије, а већ 18 година живи и ради у Аустралији.

Роман "Град за незбринуту дјецу" добитник је награде "Златна сова" Завода за уџебенике и наставна средства и награде Удружења књижевника Републике Српске за 2015. годину и најпродаваније је издање Завода за уџбенике и наставна средства у прошлој години.