latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:03 | Аутор: СРНА

Оланд одбацио идеју о организовању референдума о ЕУ

Француски предсједник Франсоа Оланд одбацио је идеју о организовању референдума о ЕУ у Француској и рекао да ће предсједнички избори сљедеће године бити прилика за гласаче да одлуче какву европску политику желе.
Франсоа Оланд (фото: Twitter @BostonGlobe) -
Франсоа Оланд (фото: Twitter @BostonGlobe)

У Француској јачају позиви на одржавање референдума о ЕУ од када су Британци прије седам дана изгласали иступање из европског блока.

Министар економије Емануел Макрон и предсједнички кандидат Алан Жипе позвали су на расписивање плебисцита о новом европском пројекту. Само десничарски Национални фронт предлаже одржавање референдума о чланству у ЕУ.

"Зашто да организујемо такав метеж и конфронтацију ако није ријеч о изласку из ЕУ? Зар лажи, поједностављења, претјеривања и, чак, насиље које смо видјели у референдумској кампањи у Британији нису били довољни тим невјештим гатарама?", рекао је Оланд листу "Еко" одговарајући на питање да ли треба да буде референдума.

Око 55 одсто гласача не жели референдум о чланству у ЕУ, а 45 одсто сматра да би то била добра идеја, показала је јучерашња анкета агенције "Елабе".

Гласање о Европи у Француској биће предсједнички избори, рекао је Оланд.

"Британско искуство тада ће бити примјер или, боље речено, антипримјер", закључио је француски предсједник.