latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:07 | Аутор: СРНА

Њемачка не би требало да буде оптерећена додатним трошковима због Брегзита

Њемачка не би требало да буде оптерећена додатним трошковима који произилазе из одласка Британије из ЕУ, изјавио је данас баварски министар финансија Маркус Седер.

Седер чија Хришћанско-социјална унија је у савезу са канцеларом Ангелом Меркел, рекао је листу "Велт" да би ЕУ требало да компензује недостајуће британске уплате у буџет тиме што ће смањити трошкове.

"Људи кажу да бисмо се могли суочити са око милијарду евра додатних доприноса. Ми Нијемци треба да се увјеримо да након `Брексита`, британске обавезе не буду једноставно пренијете на Њемачку и остале земље обвезнице," рекао је Седер.

Строжа буџетска правила за земље ЕУ и редукована Европска комисија били су дио плана реформе послије "Брексита", а који су израдили сарадници њемачког министра финансија Волфганга Шојблеа.

Британска одлука о напуштању ЕУ ће вјероватно резултирати смањењем њемачког извоза и смањењем раста у износу од пола процента наредне године, процијенио је Економски институт ДИВ.

Као резултат тога, Међународни монетарни фонд ће вјероватно да смањи прогнозу раста за њемачку привреду током наредног периода, изјавио је неименовани високи званичник ММФ-а.