latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Н. Сад- Отворен 3. Шекспир фестивал

Представом "Два витеза из Вероне" Шекспировог Глоб театра из Лондона, у Вили Станковић у Чортановцима, синоћ је почео 3. Шекспир фестивал.
Шекспир фест у Чортановцима (Фото: sekspirfestival.org) -
Шекспир фест у Чортановцима (Фото: sekspirfestival.org)

Поводом 400 година од смрти Вилијама Шекспира, у Србији се одржава треће издање фестивала у част славног драмског писца, у оквиру којег ће бити изведена његова дјела у савременој свјетској и домаћој продукцији.

Фестивал је отворен писмом великог редитеља 20. вијека Питера Брука који је помјерио границе тумачења Шекспира, а у којем каже да се Шекспирове драме могу приказати на разне начине, и да је то задатак који се стално мијења.

Директор Шекспир фестивала, редитељ Никита Миливојевић задовољан је што временски услови омогућавају да фестивал почне, како је и планирано, под ведрим небом у амбијенту Виле Станковић.

Он каже да овакав амбијент представи даје посебну драж.

Управо под отвореним небом, као у Шекспирово вријеме, у природи, уз звуке зрикаваца, глумци лондонског Глоба бриљантно су испричали причу о љубави и њеним заплетима, смјестивши је у 1960-те.

Осим гостију из велике Британије, публика ће током фестивала, до 6. јула, гледати адаптацију Шекспирових дјела театара из Грчке, Португала, Индије и Србије.