latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:29 ⇒ 10:56 | Аутор: РТС

Без консензуса о отварању поглавља 23

Поглавља 23 и 24 неће бити отворена данас, иако су званичници ЕУ до посљедњег тренутка покушавали да до тога дође, сазнаје РТС.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

Холандија се надала да ће моћи да отвори ова поглавља током свог предсједавања ЕУ које истиче данас, али око тога није постигнут консензус свих земаља чланица, изјавио је представник холандског предсједавања.

Чланице ЕУ покушале су и у понедјељак да постигну договор о отварању поглавља 23 (Правосуђе и темељна права) зато што превасходно Хрватска из "суштинских разлога" и Велика Британија "технички" због ситуације са Брегзитом нису дале сагласност да се то учини 30. јуна.

Хрватски премијер Тихомир Орешковић прецизирао је јуче да је ријеч о три услова који се односе на надлежност за суђења за ратне злочине, питање заштите мањина и сарадњу са Хашким судом.

Словачка, која од 1. јула преузима предсједавање Савјетом ЕУ, најавила је раније да ће отварање нових поглавља са Србијом бити један од њених приоритета у политици проширења Уније.

Хрватска блокада и Брегзит

Отврање Поглавља 23 пролонгира се већ мјесецима. Првобитно је до тога дошло због Хрватске, која је као чланица Еворпске уније, блокирала пут Србије постављајући нове услове. Због хрватског става, постизање консензуса амбасадора ЕУ пропало је више пута.

Додатни проблем по Србију настао је због Брегзита, па Унија сада има много важнијих проблема због изласка Велике Британије.