latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:33 ⇒ 10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Хитно увођење евра послије Брегзита?

Након Брегзита, осам земаља чланица које још не користе евро као службено средство плаћања можда ће морати хитно да уведу заједничку европску валуту, пише британски Дејли експрес.
Еври (Фото: pixelio.de) - Фото: илустрација
Еври (Фото: pixelio.de)Фото: илустрација

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер могао би да наметне ултиматум Хрватској, Данској, Бугарској, Шведској, Чешкој, Мађарској, Пољској и Румунији, наводи лист.

Јункер након Брегзита жели што брже да повеже остале чланице ЕУ заједничком валутом, не би ли ЕУ постала монетарна унија у цјелини.

И њемачки Франкфуртер алгемајне цајтунг, такође, наводи да ће се након Брегзита убрзати планови за довршење монетарне уније.

Упркос прозивкама, Јункер наставља с притиском што је у складу с планом хитног увођења евра у земљама које га још не користе, пише Дејли експрес.

Након што су се Британци изјаснили за излазак из Европске уније, досадашњи европски повјереник за финансије, Британац Лорд Хил поднио је оставку, а на његово је мјесто дошао Валдис Домбровскис, који је већ раније исказивао свој чврсти став о увођењу евра у све земље чланице.