latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:48 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Станари: Узгој корнишона и малинарство доживљавају експанзију (ВИДЕО)

Малинарство и узгој корнишона доживљавају експанзију на подручју општине Станари.
Корнишони - Фото: РТРС
КорнишониФото: РТРС

До сада није било заступљено подизање засада малина и краставаца, али су разна стручна предавања и гарантован откуп покренули иницијативу међу пољопривредницима. 

На 600 квадрата земљишта Момир Панић, из Доње Остружње код Станара засадио је 1.700 садница корнишона. Од фирме која гарантује откуп рода добили су саднице и сву помоћ за заштиту. Има, каже, своју земљу и одлучио је да проба.

- Опредијелили смо се да видимо како то иде. Земља је овдје повољна па ћемо урадити експеримент и видјети има ли смисла проширивати посао - каже Панић.

Четири тоне корнишона на 1.700 садница био би добар принос што би Момира Панића засигурно опредијелило да прошири капацитете. Премда запослен увијек каже може да одвоји два, три сата дневно за обавезе око корнишона.

У сусједном селу Љеб ниче засад малине на површини од једног дунума. Стојан Марић саднице је обезбиједио на кредит, а мање површине довољне су му да стекне искуство да би се озбиљније бавио малинарством.

- Опредијелио сам се да бих видио неку корист од тога, мада треба радити око тога, није то само посијати, како сам чуо и видио преко медија, али ето хоћу да покушам - каже Марић.

Под малинама је на подручју Станара нешто више од 50 дунума, док се за производњу корнишона опредијелило око 50 пољопривредних произвођача. Општина Станари у овој години планирала је око 210.000 КМ подстицаја за развој пољопривреде, а дио ће бити издвојен и за узгој малина и корнишона.