latinica  ћирилица
30/06/2016 |  11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Сорош у Европском парламенту : Брегзит је увод у кризу налик оној из 2008.

Одлука Велике Британије да напусти Европску унију је изазвала кризу на финансијским тржиштима налик глобалној финансијској кризи из 2007. и 2008. године, изјавио је данас амерички милијардер Џорџ Сорош у обраћању Европском парламенту у Бриселу.

"Криза се одвија успорено, али ће је Брегзит распламсати. Вјероватно ће повећати дефлаторне притиске који већ преовлађују", изјавио је Сорош, а преноси њујоршка агенција "Блумберг".

Банкарски систем континенталне Европе се, како каже, није опоравио од финансијске кризе и сада ће се наћи пред озбиљним тестом.

"Знамо шта мора да буде урађено. Нажалост, политичке и идеолошке несугласице унутар еврозоне су стале на пут коришћењу Европског стабилизационог механизма као подршке", истако је Сорош.

Прије одржавања референдума у Британији, Сорош је упозорио да би фунта могла да падне за преко 20 одсто према долару уколико Британија изгласа излазак из Уније.

Послије референдума и изненађујуће одлуке Британије да иступи из Уније, фунта је пала на 31-годишњи најнижи ниво.

Након посљедње финансијске кризе, еврозона је, према ријечима Сороша, заостајала за другим регионима у глобалном опоравку због рестриктивних фискалних политика.

Сорош је свјетској јавности постао познат пре више од 20 година када је његов "Сорош менаџерски фонд" 16. септембра 1992. ставио улог од око милијарду долара на кладионицу, кладећи се да ће централна банка Енглеске морати да девалвира британску фунту.